Jak ostatnio zaznaczyłem, udało się dostać dosyć rzadką kurtkę, stan dobry, oczywiście musi być z czymś problem - zakamuflowany przez sprzedawcę (problem z niekompletnym zamkiem, a raczej brakiem kilku elementów, ale popracuje nad rekonstrukcja tego). Zakupiona na portalu ASOS za cenę około 150 PLN z przesyłką.- więc jeszcze znośna. OK mniej słów więcej zdjęć.
Faktycznie ciekawa sprawa to jest m51, wiec jest to moim zdaniem odpowiednia informacja w "instrukcji". Cały czas staram się wygrzebać gdzieś podpinkę do m65 z wczesnych lat produkcji i nic z tego - choć ta od T63-5 pokazuje, że koncept nowej podpinki był gotowy. Wszystkie Gibrartary, są jak wiemy późniejsze niż 1966. Może pierwsza specyfikacja mogla, by to wyjaśnić.
Fakt- jedna z moich podpinek do M-65, ta najstarsza, to kontrakt Gibraltar Fabrics z 1969r.
Specyfikacja MIL-L-43536 dot. podpinki ma pierwszą rewizję (A) z 1970r., ale chyba pierwszy standard powstał w 1967r. co by oznaczało, że przez pierwsze 2-3 lata od wdrożenia do służby kurtki M-65 miały standardowo stosowaną ocieplinę/podpinkę od poprzednika, tj. kurtek M-1951. Przynajmniej tak by to wyglądało patrząc na ewolucję w/w standardu.
O podpinkach kiedyś już mieliśmy przyjemność wymienić informację z tego co pamiętam, choć dalej uważam, że pierwsze specyfikacja może być pomocna. Wczesne kurtki zazwyczaj - jeżeli kompletne są właśnie zawsze z podpinkami od m51. Co kilkukrotnie miałem możliwość oglądnąć na podstawie kilku sztuk fizycznie plus zdjęć z sieci. Odnośnie tej pierwszej specyfikacji może warto sprawdzić w bibliotece kongresu - kiedyś przeglądałem ale nie mogłem tego znaleźć. Postaram się skatalogować wczesne kurtki i wrzucić zdjęcia jak do tego aggressora - może komuś się przyda. Zawsze dobrze się wymienić pomocnymi informacjami, dzięki @panzer73.