Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Duże rozmiary - odzież kontraktowa z USA
  • Wzięło mnie na zakup kurtki na zimę, i trochę też zrealizowanie zachcianek z dawnych lat. Zimowego kontrakta USA. Trochę też podyktowane jest zostaniem w d...., bo okazało się, że nie mam kurtki na zimę. Chciałem zakupić nieco z musu Alphę, N2B lub N3B, ale okazało się, że po prostu ich już nie ma na rynku (nawet tych z plastikowym zamkiem, i chińskich). Są jakieś VF, Polar czy Explorer, gdzie mi się w 3XL rozmiarze nie mieszczą przedramiona, a barki przy każdym ruchu chcą rozerwać szwy. Parodia.

Zacząłem przeglądać net, i trafiłem na świetne strony jak np. Eastman Leather Clothing (ta jakość, te ceny !!!). To jest oczywiście dla mnie niedostępne, zacząłem przeglądać za to eBay. Z zaciekawieniem patrząc na kurtki parki, w szczególności na N2A, zauważyłem, że większych rozmiarów niż XL próżno wypatrywać. I teraz pytanie, nie było, czy nie pojawiają się, czy co ? Na zdrowy rozum, to przecież duzi faceci w latach 50, 60, 70 też musieli być w USA.

Pytanie też się tyczy innej odzieży, jak N-1. Ja mam taki problem, że Patriot XXL Helikona ma na mnie za krótkie rękawy i ciągnie w barkach, a jak pochodzę na siłkę czy popracuje fizycznie, to jeszcze gorzej od razu.

Gdzie najlepiej polować na starsze rzeczy kontraktowe, w szczególności na właśnie N2A ?

Dzięki, pozdro.

• Wątek może zostać, stricte dotyczącego dużej rozmiarówki jeszcze nie ma - Admin.
  • Witam, mam ten sam problem tylko, że z mięśniem piwnym :-)  Ogólnie jest ciężko, bo po prostu zostały wyprzedane. Obecnie duże rozmiary, jeśli się jeszcze trafiają to ich ceny są windowane w górę. Dla przykładu Parka M65, której cena obecnie osiąga około 1000 zł (3-4 lata temu to było ok 350 zł),rozmiar M lub L, to za kurtkę w rozmiarze XL sprzedający podnosi cenę o 30%. Przykład z Warszawy, postanowienie noworoczne kupię sobie nową Parkę. Po wielu perypetiach i przeglądaniu stron sklepów i aukcji udało mi się nabyć (już w bardziej znośnej cenie) od prywatnego kupca, który zajmuje się militariami, antykami, itp. Pogadaliśmy trochę i on powiedział, że z dużymi rozmiarami to już powszechna praktyka cenowa. Amerykanie wycwanili się i też podnoszą ceny, ale i oni już nie mają dużych rozmiarów. 
    Zasugerował jednak, ze warto zwrócić uwagę na kierunek Francja, Belgia, bo tamtejszy rynek, sklepy z militariami, targi staroci, demobil, jeszcze często oferuję wszystkie wyprodukowane rozmiary. 
    Może rynek nie jest spenetrowany, może mają wysokie ceny, albo jakieś limity na zakup. Nie wiem. Mój rozmówca mówił rzeczowo i sensownie i raczej mnie nie wkręcał. Ja niestety nie mam, znajomych tam mieszkających, ani kogoś zaufanego, kto mógłby sprawdzić te informację. Jeśli Wam się uda, to dajcie znać.
    Pozdrawiam
  • faktem jest, że duże rozmiary (tzn. od Large wzwyż) niezależnie od rodzaju sortu stają się coraz trudniej dostępne (czytaj: drożeją). Ja niestety jestem ofiarą tych praktyk.