Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Gradacja stanu kurtki
  • Hej, mój pierwszy post, mam nadzieje, że w odpowiednim wątku.
     Forum przeszukałem i nie znalazłem interesującej mnie kwestii. Chodzi mi o kategorie stanu kurtki. Spotkałem się ze stwierdzeniem mint, niby ok, ale co to dokładnie znaczy? Z metką czy bez, pakowane czy nie pakowane, z pieczątkami czy bez? Czy jest jakiś system oceniania stanu kurtki bo na bazarku można spotkać opisy bdb lub stan 5.
  • Te kurtki nie mają metek , to nie cywilna produkcja, opakowań też nie posiadają.
    Albo kurtka jest "nowa" czyli stan magazynowy, czyli nienoszona, ale uwaga takowa też może posiadać wady, uszkodzenia, obcy zapach, lub też jest bez wad, czyli idealna. Opcja druga kurtka noszona, czyli organoleptycznie należy stwierdzić jej stan.Stan zużycia pogłębia proces noszenia i prania :)
  • Hmm... temat ciekawy, jeszcze nie było - zostaje.
    Proszę pisać i opisywać swoje opinie i doświadczenia w tej kwestii :D

• No, że organoleptycznie to rozumiem ale:
    - czy po dwóch praniach to dalej stan magazynowy?
    - kurtki chyba często mają pieczątki i notki długopisem, ktoś wie po ilu praniach to schodzi?

Albo kurtka jest "nowa" czyli stan magazynowy, czyli nienoszona, ale uwaga takowa też może posiadać wady, uszkodzenia, obcy zapach, czy to jest wtedy mint?
  • Wg mnie:
    Kurtka stan magazynowy=nowa=mint: nigdy nie prana, używana, noszona
    kurtkę nową najlepiej poznać po metce z rozmiarem lub kontraktem
    metka jesyt twarda, nie postrzępiona, sztywna , nadruk ciemny i dokładny - metka używana traci swoją twardość i zaczyna się strzępić
    Kurtki nowe mają także dużą ilość wystających nitek przy szwach - co pozostało poprodukcji
    materiał jest jakby świecący co znika po praniu
    przykład nowej metki (z kaptura ale nie ma znaczenia):
    image
    niepozaginana, twarda , nadruk dokładny nie szczępi się

przykład metki używanej, zaczyna się zaginać, kurtka używana kilka-kilkanaście razy:

image

a tu większe zużycie,na pewno kurtka prana i użuywana

image

• ~`Ziomku, co do drugiej metki miałbym wątpliwości, widziałem kurtki w stanie magazynowym, bardzo zmięte z takimi właśnie metkami. Masz rację, im bardziej wytarta postrzępiona metka tym bardziej może być używana kurtka. Zwróciłbym uwagę na metki papierowe-kurtka z taką metką może być w stanie magazynowym a jej metki mogą być zagniecione- taki ich urok.Pamiętajmy kurtka w stanie magazynowym jest nienoszona, ale leżała, wisiała, była przerzucana lub przygnieciona np przez 20 lat.Metka zwłaszcza papierowa ma prawo być zmiętolona.